Fiind parte din discuțiile și panelurile din cadrul Sustainable Development Impact Summit, această întrebare vine într-un mod natural. Dar înainte de înțelege despre ce este vorba, vom face referire și la Raportul Pentru o nouă Economie pentru Natură, prin care se discută despre oportunități de afaceri în valoare de 10 Trilioane de Euro provenite doar din protejarea planetei.
Întreaga idee pornește de la crearea unor economii sustenabile pentru protejarea planetei și a locuitorilor săi. Dacă reușim să facem acest lucru, atunci natura însăși ne va oferi oportunități de business de peste 10 Trilioane de Euro anual și peste 350 Milioane de locuri de muncă nou create.
În ultimii 50 de ani, bogăția populației și a țărilor lumii a crescut enorm, ceea ce a permis avansul tehnologic și implicit minimizarea cazurilor de sărăcie și foamete. Dar tot acest avans ne-a arătat și că este nesustenabil să utilizăm resursele interne ale pământului.
Avansul tehnologic ne-a adus poluare, schimbări climatice, evenimente catastrofale, alimentație nesănătoasă. Sacrificarea pădurilor în favoarea agriculturii este un nou element nesustenabil, având în vedere că 35% din mâncarea produsă este aruncată.
Studiile făcute de către Banca Mondială arată că utilizarea excesivă a resurselor în țările slab dezvoltate a dus automat și la creșterea conflictelor, a corupției și slăbirea democrațiilor.
De cealaltă parte, țările bogate își îndreaptă tot mai mult privirea înspre surse de exploatare regenerabile și sustenabile. Totuși, populația care este vulnerabilă și marginalizată beneficiază cel mai puțin de avansul tehnologic și suferă cel mai mult de toate repercursiunile negative prezentate mai sus.
Pe durata Uraganului Katrina, peste 80% dintre casele pierdute și distruse pe teritoriul Statelor Unite au aparținut familiilor de culoare, dezavantajate.
Crearea unui model economic pentru protejarea planetei și a oamenilor
Construirea unei societăți mult mai echitabile și mai rezistente este pasul pe care toți trebuie să îl facem.
Realizarea unui astfel de model economic înseamnă automat recunoașterea și contabilizarea impactului pe care noi astăzi îl avem asupra planetei. De asemenea, recunoașterea dependenței noastre față de resursele Planetei este un alt punct important. Îndreptarea privirii înspre o agendă sustenabilă ne va ajuta să identificăm și armele cu care putem să luptăm.
Următorul pas este ca Guvernele și Companiile să recunoască potențialul pe care investițiile în natură și în prezervarea ei îl au, comparativ cu utilizarea lor. Pactul Verde European (European Green Deal) este un exemplu excelent în acest sens, chiar dacă este doar la nivel European.
Este adevărat că pentru a obține rezultate sunt necesare investiții în zonele afectate, în comunitățile în care există ecosisteme puse în pericol.
Pentru a reuși și pentru a se realiza aceste investiții, mediul economic trebuie să vină cu modele și instrumente financiare inovative. Guvernele trebuie să aibă la îndemână metode financiare prin care să ajute comunitățile vulnerabile și să înceapă să construiască un viitor sustenabil.
Este momentul în care ne decidem viitorul. Fiecare dintre noi putem să contribuim într-un fel sau altul. Toți trebuie să ne mobilizăm, să dăm dovadă de leadership și de curaj pentru a putea să reușim să obținem o economie sustenabilă pentru o Planetă care este în schimbare.
Sacrificarea pădurilor în favoarea agriculturii este un nou element nesustenabil, având în vedere că 35% din mâncarea produsă este aruncată. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI, Sustenabilitate