Sec XXI

Fizicienii Români la CERN

CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) reprezintă una dintre cele mai mari culmi ale succesului pentru orice fizician teoretician și practician. Mulți dintre noi știm despre CERN din perspectiva Large Hadron Collider (LHC), acel cerc subteran care se întinde pe km întregi și în care particulele se apropie de viteza luminii pentru a se ciocni ulterior.

Da, fizicieni români lucrează la CERN și unii dintre ei au reușit să obțină recunoaștere și notorietate în domeniu.

Despre CERN

CERN a fost înființat în anul 1954 și a devenit un adevărat mamut de cercetate în domeniul fizicii particulelor elementare. Complexitatea experimentelor conduse aici este greu de imaginat pentru cineva care nu face parte din comunitatea științifică.

România la CERN

România a cochetat cu CERN încă din anul 1991, dar abia în anul 2004 se înființează Comitetul Național România – CERN cu scopul de colaborare și implicare a institutelor de cercetare românești. Participarea cu un centru Tier 2 la exploatarea Large Hadron Collider Computing Grid este un adevărat succes pentru noi.

România participă cu proiecte în cadrul a șapte experimente din LHC, și anume ALICE, ATLAS, LHCb, WLCG, ISOLDE, nTOF și NA62. Institutul de Fizică Atomică are un rol important în toate aceste proiecte, fiind sprijint de Comitetul Științific Internațional Consultativ.

Fizicienii Români la CERN

Președintele Comitetului Științific Internațional Consultativ a fost Dr Cristinel Diaconu, unul dintre fizicienii români cu care ne mândrim. Dr Cristinel Diaconu este Directorul Centrului de Fizica Particulelor din Marseille, Franța.

Câteva nume importante din România, cu precădere din domeniul Fizicii Atomice, se aud și pe coridoarele de la CERN, acolo unde unii dintre ei își lasă în continuare amprenta.

Dr Florin Buzatu – Directorul Institutului de Fizică Atomică Măgurele

Dr Călin Alexa – Cercetător Științific la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară. Fost Asociat Științific în cadrul Proiectului CERN în Elveția, mai exact în cadrul experimentului ATLAS.

Prof Dr Mihai Petrovici – Directorul Departamentului de Fizică Hadronică în cadrul IFIN. Colaborează de peste 20 de ani în cadrul experiementelor de la Geneva.

Dr Marta Bajko – conduce testele magneților superconductori în cadrul CERN

Sunt doar câțiva dintre cei care lucrează în Elveția la CERN sau la unități de cercetare afiliate, dar trebuie să le mulțumim pentru toată munca lor.

Lual Mayen este un fost refugiat din Sudan, un tânăr care timp de 22 de ani a trăit într-o tabără de refugiați din Uganda. @zhs


25 de Ani de la Crearea Programului “Marie Skłodowska-Curie Actions”

MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) finanțează programe de cercetare și dezvoltare pentru pregătire Doctorală și Post-Doctorală.

10 Sportivi Vegani (Partea I)

Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană și care se mândresc cu acest lucru

Rompetrol continuă campania de împădurire în judeţul Prahova

Rompetrol, în parteneriat cu Asociaţia EcoAssist, prin Plantăm fapte bune în România, continuă acţiunile de împădurire la nivelul judeţului Prahova.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply