Homo Sapiens

Tăierea pădurilor și producția de carne adâncesc criza climatică

În anul 2019, Panelul Interguvernamental pe Schimbările Climatice a emis un raport special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului. Raportul este structurat în șapte capitole, care acopera deșertificarea, degradarea pământului, managementul sustenabil al solului, securizarea mâncării și efectul de seră în ecosisteme.

Concluzia este că mediul înconjurător este în criză. Anul trecut încălzirea globală a dus la incendii de vegetație în zona Arctică, în Siberia, precum și la niveluri record de topiri ale ghețarilor. Orașele Indiei au probleme cu apa potabilă, o problemă care pare că escalează la nivel global. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Raportul Special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului vine ca răspuns la problemele menționate mai sus. A fost realizat pe durata a doi ani, fiind totodată un raport exhaustiv și cu un puternic mesaj înspre guvernanți.

Cele mai importante aspecte prezentate în cadrul raportului:

1 Solul este atât o sursă de CO2, dar totodată și reține CO2, jucând un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice.

2 Schimbările climatice, inclusiv apariția unor fenomene extreme, au dus la impactarea negativă a ecosistemelor solului și a securizării mâncării, contribuind în același timp și la deșertificare și la degradarea solului.

3 Producerea și consumarea de carne și produse lactate duc la creșterea emisiilor de gaze care produc efect de seră, degradarea solului și deșertificare.

4 Există o limită de utilizare a solului și este necesară adaptarea la schimbările climatice pentru a asigura securizarea mâncării. Solul nu se poate folosi de două ori.

Conform raportului, au fost observate următoarele:

  • oamenii afectează în mod direct mai mult de 70% din suprafața solului, parte din aceasta fiind deja degradată.
  • temperatura deasupra solului a crescut mai mult decât media globală, crescând cu 1,5 grade Celsius față de perioada pre-industrială.
  • 23% din gazele cu efect de seră provin din agricultură și utilizarea solului. Consumul crescut de carne și de uleiuri vegetale, precum și mâncarea aruncată sunt asociate cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Consumul de carne s-a dublat față de anul 1961, în timp ce emisiile de gaz metan produs din dejecțiile animalelor domestice au crescut de 1,7 ori în aceeași perioadă. Aceste gaze au un potențial de 28% mai mare să influențeze încălzirea globală față de CO2.
  • Populația obeză s-a dublat față de anul 1975. Aproximativ 2 miliarde de adulți sunt obezi. La polul opus, există 821 milioane de oameni care sunt subnutriți.
  • Astăzi, între 25% – 30% din mâncarea produsă este pierdută sau aruncată.

Raportul Special este unul complex și o să revenim cu alte aspecte interesante din el. În cazul în care doriți să îl parcurgeți, îl puteți găsi aici: Raport Special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului.

Anul trecut încălzirea globală a dus la incendii de vegetație în zona Arctică, în Siberia, precum și la niveluri record de topiri ale ghețarilor. @zhs


25 de Ani de la Crearea Programului “Marie Skłodowska-Curie Actions”

MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) finanțează programe de cercetare și dezvoltare pentru pregătire Doctorală și Post-Doctorală.

10 Sportivi Vegani (Partea I)

Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană și care se mândresc cu acest lucru

Rompetrol continuă campania de împădurire în judeţul Prahova

Rompetrol, în parteneriat cu Asociaţia EcoAssist, prin Plantăm fapte bune în România, continuă acţiunile de împădurire la nivelul judeţului Prahova.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

1 reply »

Leave a Reply