Homo Sapiens

Misiunile în spațiul îndepărtat cu Propulsia Hall

Propulsia Electrică reprezintă următorul pas în dezvoltarea călătoriilor în spațiu. Există încă de mulți ani patente înregistrate pe astfel de propulsii electrice și se pare că sunt capabile să concureze fără probleme cu propulsiile care au la bază schimburi chimice și termice.

Propulsia Electrică

Propulsia Electrică are succes cu precădere în zona de control al altitudinii, menținerea pe orbită și mai ales ca și principalul sistem de propulsie pentru misiunile în spațiu (Deep Space). Pentru că gazul folosit inițial, Xenonul era extrem de scump, oamenii de știință de la Institutul de Fizică a Plasmei și Microfuziunea Laser (Institute of Plasma Physics and Laser Microfusion) au început să folosească gazul nobil Kripton, care este unul mult mai ieftin și mai accesibil.

Propulsorul cu Efect Hall

Propulsorul cu efect Hall folosește cu precădere câmpul electric. Captarea electronilor într-un câmp magnetic ajută la ionizarea gazului nobil Kripton. Efectul este accelerarea pentru a genera forța de tracțiune necesară. Vitezele care pot să fie atinse sunt de ordinul a 15 – 30 km/s. Comparativ, propulsoarele chimice nu depășesc viteza de 4 km/s. Totuși, viteza de 30 km/s este una destul de mare. La această viteză distanța dintre Pământ și Marte (aproximativ 80 Milioane Km) ar fi parcursă în aproximativ 30 zile.

Kripton, noul gaz nobil

Kripton este un gaz nobil, de aproximativ zece ori mai ieftin decât Xenonul. Are nevoie de puțin mai multă energie pentru producerea ionilor Kripton, dar aceștia sunt mai ușori decât ionii Xenon, ceea ce înseamnă că au nevoie de o tensiune de accelerare mai mică pentru a atinge aceeași viteză.

Propulsia Hall cu Kripton este utilizată și de Sateliții Starlink care au fost lansați pe orbită cu scopul de a permite accesul la internet. Despre aceștia o să revenim cu un articol separat.

O astfel de inovare ar permite zborurile în spațiul îndepărtat să se desfășoare la viteze mult mai mari, ceea ce înseamnă și că vor dura mai puțin. Ne va permite să explorăm mai repede și mai mult. Ne va ajuta să ajungem pe Marte și poate chiar să dezvoltăm zboruri comerciale înspre viitoarele habitate de pe Lună și de pe Marte.

Propulsia Electrică are succes cu precădere în zona de control al altitudinii, menținerea pe orbită și mai ales ca și principalul sistem de propulsie pentru misiunile în spațiu (Deep Space). @zhs


25 de Ani de la Crearea Programului “Marie Skłodowska-Curie Actions”

MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) finanțează programe de cercetare și dezvoltare pentru pregătire Doctorală și Post-Doctorală.

10 Sportivi Vegani (Partea I)

Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană și care se mândresc cu acest lucru

Rompetrol continuă campania de împădurire în judeţul Prahova

Rompetrol, în parteneriat cu Asociaţia EcoAssist, prin Plantăm fapte bune în România, continuă acţiunile de împădurire la nivelul judeţului Prahova.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

2 replies »

Leave a Reply