Nutriție

10 Sportivi Vegani (Partea II)

Continuând seria despre sportivi vegani care au ales să urmeze o dietă vegană printr-un stil de viață etic față de celelalte viețuitoare ale Terrei, față de mediul planetei noastre, dar și o formă mai sănătoasă de a-și hrăni organismul, vă propun să faceți cunoștință cu următorii atleți:

Fiona Oakes (52 ani)

Alergătoare britanică de distanță care deține patru recorduri mondiale pentru alergare la maraton. În 2013, ea a câștigat atât Maratonul pe gheață din Antarctica, cât și Maratonul Polului Nord. Aleargă în ciuda faptului că și-a pierdut o rotula din cauza unei tumori când avea 17 ani. Oakes este vegană de la vârsta de 6 ani. Din câte se cunoaște, Fiona a fost prima femeie vegană care a finalizat Marathon des Sables. Ea conduce Tower Hill Stables Animal Sanctuary, este ambasador pentru The Vegan Society și este un patron al Captive Animals Protection Society.

“Am devenit vegan când aveam șase ani, pur și simplu pentru că iubeam animalele și eram atât îngrijorat, cât și supărat de răul provocat acestora în industria cărnii, a lactatelor și a altor industrii conexe.” – Fiona Oakes

Carl Lewis (60 ani)

Fost sportiv american care a câștigat nouă medalii olimpice de aur, o medalie de argint olimpică și 10 medalii la Campionatele Mondiale, inclusiv opt de aur. Cariera sa s-a întins din 1979 până în 1996, când a câștigat ultima dată un eveniment olimpic. El este unul dintre cei șase sportivi olimpici care au câștigat o medalie de aur în aceeași competiție individuală în patru Jocuri Olimpice consecutive.

Lewis a devenit vegan în 1990, la vârsta de 29 de ani și a atribuit, în parte, acestui fapt rezultatele sale remarcabile din 1991. El a afirmat că îi este mai potrivită această dietă, pentru că poate mânca o cantitate mai mare fără a-i fi afectat atletismul și crede că trecerea la o dietă vegană poate duce la îmbunătățirea performanțelor atletice.

„Cel mai bun an al meu de competiție pe pistă a fost primul an în care am ținut o dietă vegană.” – Carl Leewis

Rich Roll (55 ani)

Atlet vegan de ultra-rezistență și avocat pentru nutriție pe bază de plante și wellness, orator public, soț, tată a 4 copii și inspirație pentru oameni din întreaga lume ca exemplu încurajator de transformare a vieții și sănătății.

La vârsta de 40 de ani și după ani de luptă cu drogurile, alcoolul și o viața nesănătoasă, Rich și-a îndreptat atenția către o dietă bazată pe plante. Doi ani mai târziu, a început să obțină clasamente de top la Campionatele Mondiale Ultraman și să reprezinte o comunitate pentru alte persoane care doresc să-și transforme viața.

“De-a lungul a treizeci de ani, am lucrat ore obositoare la firme mari de avocatură corporativă, trăind un stil de viață mai ales sedentar. Timp de un deceniu bun, chiar nu am avut grijă de mine în niciun fel când a venit vorba de fitness sau de ceea ce am pus în corpul meu. Am la alcool și droguri la 31 de ani. În primul deceniu al sobrietății mele, mi-am dat seama retrospectiv că am transferat o mare parte din acea energie care dă dependență pentru a mă medica cu alimente, făcând alegeri groaznice alimentare. Eram într-adevăr un dependent de mâncare de tip fast food și frecventam deseori Jack in the box, McDonald’s, mâncare chinezească. Chiar înainte să împlinesc 40 de ani, eram cu 50 de kilograme supraponderal, eram super letargic și am avut o sperietoare uriașă legată de sănătate, în care am fost doborât încercând să urc la etaj în dormitorul meu după o zi lungă de muncă. Așadar, a trebuit să fac bilanțul modului în care trăiam într-un mod foarte intenționat, ceea ce a început această călătoria de a încerca să găsesc un mod de a mânca care să fie sănătos pentru mine.” – Rich Roll

Dotsie Bausch (48 ani)

Dorothy Lee „Dotsie” Bausch este o ciclistă americană, medaliată cu argint la jocurile olimpice, orator și director executiv al organizației nonprofit Switch4Good. Ea este fondatoarea a două organizații nonprofit. Switch4Good este o organizație nonprofit condusă de sportivi care lucrează pentru un viitor fără produse lactate. Organizația folosește experiențele atleților și cercetarea științifică pentru a-i ajuta și sensibiliza și pe alți sportivi „să trăiască mai bine și să facă mai mult”, evitând produsele lactate.

Bausch a apărut în documentarul Personal Gold: An Underdog Story din 2015 și în documentarul The Game Changers din 2017. (Produs de James Wilks – despre care puteți afla mai multe în articolul anterior)

Am concurat profesional de aproximativ zece ani înainte de a adopta o dietă pe bază de plante, dar când am făcut-o în sfârșit (cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice din 2012), mi s-a părut ca și combustibilul pentru rachete. Eram mai plin de energie și puteam să-mi revin după antrenamente mult mai repede decât oricând. Fiind cea mai în vârstă persoană care a câștigat vreodată o medalie la disciplina mea, acest factor de recuperare m-a ajutat cu adevărat să urmăresc și să câștig un loc în echipa olimpică.” – Dotsie Bausch

Austin Aries (43 ani)

Daniel Healy Solwold Jr. cunoscut sub numele său de ring Austin Aries, este un luptător profesionist american. Și-a căștigat notorietatea pentru perioada petrecută cu Impact Wrestling, unde este de trei ori campion mondial la Impact și de șase ori campion al Diviziei Impact X, și Ring of Honor (ROH), unde a fost primul campion mondial ROH de mai multe ori. De asemenea, cunoscut pentru timpul petrecut cu WWE, unde a concurat în divizia cruiserweight. Între TNA/Impact și ROH, Aries a participat la 14 campionate în total și a susținut, de asemenea, numeroase campionate internaționale și independente în SUA.

Aries este vegan din 2011 și a apărut în videoclipurile PETA care încurajează acest stil de viață. După ce in 2010 a renunțat la carne Forks Over Knives l-a ajutat pe Austin să renunțe la orice lactate și ouă rămase în dietă.

“Consider că pentru vârsta mea sunt foarte bine, mai ales având în vedere locul meu de muncă. Dacă te gândești bine, ca societate, punem mai mult accent pe exteriorul nostru decât pe interiorul nostru. În general, am un stil de viață sănătos, așa că [alimentația] face parte din modul în care am grijă de mine. Cunoașterea alimentelor și a ceea ce pui în corpul tău este foarte importantă.” – Austin Aries

Tia Blanco (24 ani)

Tiarah Lue Blanco este o atletă filipinezo-americană din San Clemente, California practicantă de surfing profesionist. Blanco a câștigat locul I, medalia de aur, la Campionatul Mondial de Surfing pentru Femei 2015 de la International Surfing Association (ISA) din Popoyo, Nicaragua și a apărat cu succes. titlul prin câștigarea ediției 2016 la Playa Jacó, Costa Rica. Blanco a apărut în serialul MTV The Challenge: Champs vs. Pros și în reclame.

Vegetariană din copilărie și vegană din 2012. Blanco a mai spus că crede că marca de burgeri din „carne” vegetală Beyond Meat „va schimba lumea”.

Veganismul m-a avantajat în multe feluri, inclusiv pentru energia și claritatea mea.” -Tia Blanco

Chris Smalling (32 ani)

Fotbalist profesionist englez care joacă ca fundaș central la clubul din Serie A Roma. Smalling a reprezentat echipa națională a Angliei din 2011 până în 2017.

Smalling a trecut la o dietă vegană în 2014. Și-a urmat soția în tranziția către această dietă.

Fotbalistul vegan Chris Smalling a investit o sumă de șase cifre în compania de carne din plante Heura. Dar nu este prima dată când fotbalistul vegan investește în industriile vegane și cele legate de sănătate. La începutul anului 2021, fostul jucător de la Manchester United a investit într-o sumă de șase cifre în Virtue Drinks. Această companie cu sediul în Londra creează băuturi energizante curate, care sunt „în totalitate naturale, fără zahăr sau calorii”. Anul trecut, Smalling a investit în pionierul cărnii pe bază de plante THIS – un brand care a debutat pe piața vegană din Marea Britanie în 2019. THIS servește o gamă de alternative „hiper-realiste” la carne, bacon și pui.

Soția mea este vegană de aproximativ patru ani. Încercam o parte din mâncarea ei la cină și am început să observ un beneficiu neobișnuit. Oricum, eși o bucătăreasă excelentă, ceea ce ajutat mult și am pornit de acolo. Acum mănânc mai bine decât înainte – nu doar în ceea ce privește legumele, ci și diferitele proteine.” – Chris Smalling

Nimai Delgado (28 ani)

Culturist profesionist, născut în SUA, vegan, health coach și activist vegan. Nimai este un atlet care dă exemplul unei diete sănătoase pe bază de plante și al unei cariere de succes în culturism. A apărut pe coperta revistei Muscle and Fitness și a câștigat mai multe salopete până acum în ligile INBA și NPC.

Nimai Delgado a intrat în lumina reflectoarelor comunității de fitness în 2016, în calitate de Pro Card Earner, când a câștigat primul loc la Men’s Physique Classic.

Născut în Mississippi într-o familie devotată religiei hinduse, Nimai nu a mâncat carne în viața sa. Nici măcar o îmbucătură. Crescut vegetarian încă de la naștere, Nimai a trecut la o dietă 100% vegetală neprocesată în 2015, motivat de dorința de a trăi cel mai sănătos stil de viață posibil. Nu după mult timp, cariera lui de culturism a crescut vertiginos. Este unul dintre puținii vegetarieni de pe lista membrilor pro IFBB.

Am decis că îmi doresc nu doar să trăiesc un stilul de viață vegan, ci și să ajut la răspândirea conștientizării despre cum să devin cea mai bună versiune a ta în timp ce trăiești acest stil de viață.” – Nimai Delgado

Alex Morgan (32 ani)

Fotbalistă profesionistă americană pentru echipa San Diego Wave FC din National Women’s Soccer League (NWSL), cea mai înaltă divizie de fotbal profesionist feminin din Statele Unite și echipa națională de fotbal feminin a Statelor Unite. Ea a fost co-capitan al echipei naționale de fotbal feminin a Statelor Unite cu Carli Lloyd și Megan Rapinoe din 2018 până în 2020.

Morgan a ales o dietă vegană, după ce a renunțat la carne și lactate în 2017, Morgan consideră că dieta ei cu alimente pe bază de plante a ajutat-o să fie mai sănătoasă. Ea și jucătorul NBA Kyrie Irving au fost încoronați de PETA drept cele mai frumoase celebrități vegane din 2019

Sustin și ASPCA, pentru că sunt pasionat să le dau vocea animalelor. Am adoptat chiar și o dietă vegană, pentru că nu mi s-a părut corect să am un câine pe care îl ador și totuși să mănânc carne tot timpul.” – Alex Morgan

Derrick Morgan (33 ani)

Fost linebacker în fotbal american care și-a petrecut toată cariera profesionistă de nouă ani jucând pentru Tennessee Titans din National Football League (NFL). El a fost selectat pe locul 16 la general de către Titans la draftul NFL 2010, după ce a jucat fotbal la colegiu la Georgia Tech.

Datorită soției sale Charity, care este chef, Morgan a trecut la o dietă bazată pe plante la începutul lui 2017. Cuplul a convins și alți câțiva Titani din Tennessee să facă tranziția către acest stil de viață și ambii sunt prezenți în documentarul The Game Changers din 2018 despre beneficiile pentru sănătate ale unei diete vegane pentru sportivi.

Depășirea prejudecăților este cea mai mare parte a tranziției”, a spus Derrick. „Am făcut parte din acest gen de mentalitate. Obișnuiam să cred că sportivii trebuie să mănânce carne pentru a menține jocul, apoi m-am educat.”

Continuând seria despre sportivi vegani care au ales să urmeze o dietă vegană printr-un stil de viață etic față de celelalte viețuitoare ale Terrei, față de mediul planetei noastre, dar și o formă mai sănătoasă de a-și hrăni organismul, vă propun să faceți cunoștință cu următorii atleți: @ziarhomosapiens

Leave a Reply