Nutriție

10 Sportivi Vegani (Partea I)

Promovarea unui stil de viață sănătos trebuie să vină și din partea unor persoane influente, a unor oameni care au reușit să demonstreze de-a lungul vieții lor că o dieta bazata pe plante poate ajuta la creșterea și menținerea unor performanțe sportive la cote înalte.

Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană și care se mândresc cu acest lucru, scoțând totodată în evidență rezultatele extraordinare obținute de-a lungul carierei lor.

Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană și care se mândresc cu acest lucru, scoțând totodată în evidență rezultatele extraordinare obținute de-a lungul carierei lor.

Seba Johnson (48 ani)

Atletă olimpică americană, actriță și activistă vegană pentru drepturile animalelor. A fost prima femeie de culoare care a schiat la Jocurile Olimpice și cea mai tânără sportivă de schi alpin din istoria Olimpiadei (a concurat la 14 ani). Mama ei Suzy, a crescut-o pe Johnson vegană încă de la naștere și a dus-o la proteste pentru drepturile animalelor de la o vârstă fragedă.

Seba a început să schieze la vârsta de șapte ani, după ce s-a mutat în Nevada. S-a antrenat la Heavenly Valley Ski Resort. La vârsta de 14 ani, Johnson a reprezentat Insulele Virgine în slalom uriaș și Super-G la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988, Atunci a devenit cea mai tânără sportivă de schi alpin și prima femeie de culoare din istoria Olimpiei. Ea a fost și purtătoarea steagului la ceremonia de deschidere. La vârsta de 15 ani, Johnson a devenit primul schior de culoare care a terminat în top 30 în competițiile internaționale. Ea a concurat din nou pentru Insulele Virgine la slalom și slalom gigant la Jocurile Olimpice de iarnă din 1992.

În 1989, Johnson a fost descalificat de la o cursă de schi la Cupa Mondială pentru că a refuzat să poarte un costum care conținea lână și piele. Johnson s-a calificat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1994, dar a ales să nu concureze în semn de protest față de decizia Norvegiei de a relua vânătoarea de balene. Ea a solicitat CIO să provoace Japonia să pună capăt vânătorii de balene și delfini înainte de Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.

“Nu am gustat niciodată un pahar de lapte. Sunt atletă olimpică, care a marcat istoria de două ori, dar nu sunt o vițică; pentru că ea are nevoie de laptele mamei ei mai mult decât tu sau eu vom avea nevoie vreodată” – Seba Johnson

Meagan Duhamel (35 ani)

Patinătoare canadiană olimpică. Împreună cu partenerul ei Eric Radford, este de două ori campioană mondială (2015, 2016). Medaliată cu aur olimpic în 2018 la proba pe echipe. Medaliată cu argint olimpică în 2014 la proba pe echipe. Medaliată cu bronz olimpică în 2018 la proba de perechie. Și două ori la Four Continents (2013, 2015). Campioană în finala Marelui Premiu 2014–15 și de șapte ori campioană națională canadiană (2012–18).

A devenit vegană în decembrie 2008.

„Mi-a permis să devin mai sănătoasă, mi-a permis să salvez o mulțime de animale și să am o comtribuție în reducerea amprentei mele de carbon”, a spus Meagan Duhamel „Nu am plănuit niciodată să rămân vegană pentru totdeauna. A fost doar o mică provocare pe care mi-am oferit-o. Dar am început să mă simt atât de bine, încât nu mi-aș putea imagina vreodată să mă întorc să mănânc animale.””

James Wilks (43 ani)

Instructor de arte marțiale mixte, activist vegan și producator de filme de origine engleză. Profesionist din 2003 până în 2012, a concurat pentru UFC, King of the Cage și a fost câștigătorul la The Ultimate Fighter: United States vs. UK. Wilks este cunoscut și pentru implicarea sa în veganism. James are un rol principal în filmul documentar The Game Changers (2018), susținând o dietă pe bază de plante în sportul de înaltă performanță și produs de James Cameron.

În urma unei accidentări în martie 2011, James a fost forțat să se antreneze mai puțin, așa că a avut mai mult timp pentru a studia nutriția. În acest stadiu a început să taie carnea și lactatele

„La început a fost pentru sănătate și performanță atletică, dar a devenit și despre etică și mediu. Puterea mea a crescut. Am pus 20 de livre pe benchpress cu gantere (10 livre pentru fiecare braț) în doar 2 săptămâni și rezistența mea s-a îmbunătățit. Alergarea este mult mai ușoară acum. Am mai multă energie și recuperarea este mai bună. Tot mitul proteinelor este o prostie completă. Alimentele pe bază de plante au o mulțime.” – James Wilks

Patrik Baboumian (42 ani)

Fost strongman și bodybuilder armeano-german născut in Iran. Personalitate din lumea sportului implicată în promovarea veganismului.

În 1999, Baboumian a câștigat Campionatul German de Culturism pentru juniori IFBB, iar în 2002 a devenit campion general pentru juniori la Gießen Campions-Cup. Baboumian a deținut recordul mondial de ridicare de bușteni la categoria 105k, 165 kg (364 de lire sterline), precum și recordul german de greutate grea de 180 kg (396 de livre) și titlul de „Cel mai puternic om al Germaniei” (divizia de 105 kg). Din 2006, el concurează la evenimentele IFSA Strongman. În 2007, Baboumian a concurat la Campionatele Mondiale FSA -105 kg și a ajuns pe locul 14.

Baboumian este vegetarian din 2005 și a devenit vegan în 2011.

“Puterea mea nu are nevoie de victime. Puterea mea este compasiunea mea.” – Patrik Baboumian

Dustin Watten (35 ani)

Jucător american de volei, membru al echipei naționale de volei masculin a Statelor Unite, medaliat cu aur la Cupa Mondială 2015. Dustin este vegan din 2012 și, pe lângă faptul că a jucat pentru națiunea sa, a jucat în liga națională braziliană, care este adesea considerată liga națională de cel mai înalt nivel.

„Este cel mai simplu și rapid mod de a te ajuta să prosperi în viață. Pentru a te ajuta să ai mai multă energie, un corp mai curat și mai eficient, care îți oferă un avantaj care să te ajute să-ți împingi pasiunea în viață.” – Dustin Watten

Kendrick Farris (35 ani)

Halterofil olimpic din Statele Unite. A concurat pentru Statele Unite la categoria de 85 kg la Jocurile Olimpice de vară din 2008, unde s-a clasat pe locul 8. Farris a participat și la Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, unde s-a clasat pe locul 10. A fost medaliat de argint la Universiada de vară din 2013 și campion panamerican în 2010.

În timpul probelor olimpice din 8 mai 2016, Farris a doborât recordul din SUA ridicând un total de 831 de livre (377 kg) — 370 de livre (168 kg) la smuls și 461 de livre (209 kg) la curat.

La Jocurile Olimpice din 2016, Farris a terminat pe locul 11 la categoria de greutate de 94 kg, cu o smulgere de 160 kg și 197 kg. A fost singurul american care a concurat în haltere masculine la Jocurile Olimpice din 2016.

Farris a trecut la o dietă vegană, fără produse de origine animală, în 2014.

„Nu am neapărat încredere în modul în care este procesată mâncarea. Nu sunt de acord cu felul în care animalele sunt sacrificate în masă. Acest lucru m-a făcut să mă încrept către o dietă vegană.” – Kendrick Farris

Colin Kaepernick (34 ani)

Activist american pentru drepturile civile și un fost fundaș de fotbal american. A jucat șase sezoane pentru San Francisco 49ers în National Football League (NFL). În 2016, a îngenuncheat în timpul imnului național la începutul jocurilor NFL, în semn de protest împotriva brutalității poliției și a inegalității rasiale din Statele Unite.

Kaepernick a început să urmeze o dietă vegană la sfârșitul anului 2015. El a decis să se dedice veganismului, recunoscând clar că nu poate să tacă într-o perioadă în care opresiunea este prezentă oriunde, fie că este vorba de opresiune umană sau non-umană.

„Combate opresiunea de toate felurile la nivel global, prin educație și activism social.” – Colin Kaepernick

Morgan Mitchell (27 ani)

Atleta australiană care s-a specializat la alergări 400 de metri și acum concurează la alergări 800 de metri. Este de două ori campioană a Australiei și a concurat la Jocurile Olimpice de vară din 2016, unde a luat parte la 400 m feminin și la ștafeta 4 × 400 m feminin. Morgan a devenit vegan la vârsta de 20 de ani și a observat beneficii semnificative pentru sănătate.

„Îmi place pentru că poți mânca oricând când ești vegan. Mă trezesc, mănânc două bucăți de banană cu sirop de arțar, unt de arahide pe pâine de secară și apoi un smoothie, care poate conține toate legumele și fructele pe care ți le poți imagina. Apoi, pentru o gustare, voi alege budincă din semințe chia și niște curmale. Voi lua un burger cu tofu și niște orez la prânz. Și voi face ceva pentru cină, o pizza vegană cu brânză vegană sau tăiței. Când înveți să apreciezi dieta, devine ușor.” – Morgan Mitchell

Lewis Hamilton (36 ani)

Pilot de curse britanic. În prezent, concurează în Formula 1 pentru Mercedes, după ce a condus anterior pentru McLaren din 2007 până în 2012. În Formula 1, Hamilton a câștigat un record comun de șapte titluri de Campionat Mondial al Piloților (la egalitate cu Michael Schumacher) și deține recordurile pentru cele mai multe victorii (102), pole positions (102) și podiumuri (180), printre altele.

Hamilton a discutat în mod repetat problemele de mediu și drepturile animalelor în cadrul conferințelor, în interviuri și în documentare. El își folosește, de asemenea, platformele de socializare pentru a aduna sprijin pentru inițiativele sale, care variază de la îndemnarea Chinei să reclasifice câinii ca animale de companie în loc de animale domestice de consum și sprijinirea organizațiilor caritabile care luptă împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice, până la apelarea pentru protecția pădurii tropicale amazoniene. În ianuarie 2020, el a donat 500.000 USD (aproximativ 383.000 GBP) pentru o varietate de cauze legate de criza incendiilor din Australia. Banii s-au dus către pompierii și organizațiile caritabile pentru protecția animalelor.

„Lucrurile îngrozitoare care li se întâmplă animalelor pentru ca tu să mănânci în continuare carne sunt inumane. Dacă putem renunța la dorințele noastre și ne gândim la impactul pe care îl avem, poate cu o oarecare compasiune, împreună putem ajuta să oprim acest lucru, înfometând industria care furnizează [carne].”. – Lewis Hamilton

Kyrie Irving (29 ani)

Jucător de baschet profesionist american pentru Brooklyn Nets ai Asociației Naționale de Baschet (NBA). A fost desemnat Rookie of the Year după ce a fost selectat de Cleveland Cavaliers cu prima alegere generală în draftul NBA 2011. De șapte ori All-Star și de trei ori membru al echipei All-NBA, a câștigat un campionat NBA cu Cavaliers în 2016.

Acest jucător de baschet NBA este convins că dieta sa vegană a fost responsabilă pentru seria sa de 13 victorii consecutive cu Bolton Celtics în 2017, creditând nivelurile ridicate de proteine pe bază de plante pentru nivelurile ridicate de energie pe tot parcursul meciurilor sale.

A adoptat o dietă pe bază de plante în 2017, când era jucător de la Boston Celtics. De atunci, el a fost o forță de neoprit. În 2019, Kyrie Irving, împreună cu alți 13 sportivi profesioniști, au investit în Beyond Meat și au dat startul campaniei „Go Beyond” a mărcii vegane în calitate de ambasador.

„Am urmat mai mult o dietă pe bază de plante, am scăpat de produsele de origine animale și toate astea. Deci energia mea a crescut. Corpul meu se simte uimitor.” – Kyrie Irving

1 reply »

Leave a Reply